Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

0
Moedermelk Bewaren

Moedermelk bewaren: alles wat je moet weten

Als liefhebbende en toegewijde moeder wil je je baby de beste voeding geven, en moedermelk bewaren is hierbij erg belangrijk. Het is dus essentieel om te weten hoe je moedermelk op de juiste manier bewaart om ervoor te zorgen dat het vers en veilig is voor je kleintje. In deze blog laten we zien welke stappen er nodig zijn om moedermelk op de juiste manier te bewaren.

Moedermelk bewaren en afkolven

Je kunt een borstkolf gebruiken om handmatig of elektrisch melk af te kolven. Vergeet niet om schone borstkolfonderdelen te gebruiken en ze na elk gebruik te desinfecteren. Zo behoud je de kwaliteit van de moedermelk en blijft het vrij van bacteriën.

Kies voor moedermelk bewaarzakjes

Als het gaat om het moedermelk bewaren, is het gebruik van moedermelk bewaarzakjes een must. Zorg ervoor dat de zakjes gemaakt zijn van BPA-vrij materiaal en vooraf zijn gesteriliseerd. Dit zorgt ervoor dat de moedermelk schoon blijft en vrij van bacteriën of giftige stoffen.

Moedermelk Bewaarzakjes

Opslag van moedermelk

Als je van plan bent de afgekolfde melk binnen een korte periode te gebruiken, is het acceptabel om deze op kamertemperatuur te bewaren. Vers afgekolfde moedermelk kan maximaal 4 uur bij kamertemperatuur (25°C) worden bewaard. Als de kamer echter bijzonder warm is, kun je de melk het beste binnen 2 uur gebruiken.

Moedermelk bewaren in de koelkast

Voor langere opslag is het verstandig om de moedermelk in de koelkast te bewaren. Plaats de afgekolfde moedermelk in de koelkast bij (4 °C) of lager. Je kunt het maximaal 3 – 4 dagen bewaren in de koelkast.

Moedermelk invriezen

Het invriezen van moedermelk verlengt de houdbaarheid aanzienlijk. Gebruik het vriesgedeelte van je koelkast of een aparte vriezer. Bewaar moedermelk voor een optimale kwaliteit bij een temperatuur van -18°C of lager. Bevroren moedermelk is tot 6 maanden houdbaar, maar om de voedingswaarde te behouden kun je deze het beste binnen 3 maanden gebruiken.

Moedermelk ontdooien en opwarmen

Plaats de bevroren moedermelk een nacht in de koelkast om te ontdooien. In noodgevallen kun je een kom met heet water gebruiken om de moedermelk te ontdooien. Na het ontdooien van de moedermelk moet deze binnen 24 uur worden geconsumeerd. Gebruik nooit een magnetron om moedermelk te ontdooien of op te warmen, omdat dit belangrijke voedingsstoffen kan vernietigen en hete plekken kan veroorzaken die je baby kunnen verbranden.

Ben je benieuwd naar onze andere blogs? Lees ze hier.

Bekijk onze artikelen in de shop of op Bol.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven